7 dl melk 37-400c (1 dl. Kan byttes ut med appelsinjus)
ca. 1 kg sikta spelt eller sikta Fram vårhvete
1 egg
30 g fersk gjær / 1 pk økologisk tørrgjær
200 g sukker
2 ts / ca 8 g salt
10 g kardemomme
1 ts saffran
200 g smør
Bearbeides til en blank og smidig deig. Smøret tilsettes kjøleskapskaldt til slutt når deigen er godt blandet og har fått en god konsistens.
Settes på kjøl over natta.
Deigvekt: 80 – 100 g pr enhet. Rulles og formes til figurer. Pynt med rosiner. Pensle med egg blandet med litt vann og en klype salt.
Hviler i minimum 60 min i romtemperatur.
Ofte tar det lengre tid – jeg har erefart opp til 5 timer på etterhevinga. Erfaringsvis bruker Spelten mest tid på å komme i gang, men faktorer som gir variasjoner i hevetiden er: Temperaturen i deigen, temperaturen i rommet, konsistensen på deigen og sist men ikke minst, hvilken type gjær du har brukt, og hvor raskt denne jobber. Økologisk tørrgjær er ikke like “potent” som Iduns ferskgjær. Bruker du lang tid på baksten din, utvikler smaksstoffene seg, og baksten blir både bedre for ganen og for fordøyelsen.
Stekes på 2200c i ca. 12 min