Urkorn, eller kulturkorn er gamle kornsorter, som hvete, rug, bygg og havresorter, som ikke har vært utsatt for moderne foredling.

LogoModerne kornsorter er foredlet fram for å tåle maskinell behandling, både på jordene og i bakeindustrien. De skal gi større avlinger og bedre bakekvalitet. Kvalitetsparameterne for moderne kornsorter har derfor vært volum og proteininnhold som gir en hard glutenstruktur for å sikre luftig bakeresultat.
Gamle kornsorter har ikke vært med på denne foredlingen, og har derfor de opprinnelige kvalitetene intakt, som høyt næringsinnhold, mykere glutenstruktur og mer smak.

I dag har mange fått problemer med fordøyelsen, og svært mange viser til å tåle de gamle kornsortene mye bedre enn moderne sorter. Gamle sorter har større andel skall ift. kjerne, og mindre andel stivelse.

Moderne økologiske bønder har sett potensialet i de gamle sortene fordi de egner seg spesielt godt til økologisk dyrking. De er mindre næringskrevende og mer motstandsdyktige mot sykdom.

For mer info om urkorn, se bakekurs eller kontakt oss.