Til deg som gjerne vil ha ferske frokostboller hver morgen i en fart. (Ca. 16 stk. )
500 g kaldt vann
5 g gjær
250 g sammalt speltmel
350 ca. g sikta speltmel
1 ts rørsukker (evt.)
1 ts salt
Vann, gjær, salt, sukker og mel røres sammen til en bløt deig. Deigen settes i kjøleskap i en bakebolle med lokk/plast over natta, eller minst 6 timer.
Frokostbollene settes på smurt stekeplate med to skeier eller med hendene dyppa i vann.
Plata settes direkte i ovnen med ved 230oc i ca. 25 minutt.
Frokostbollene skal stekes gylne og faste over det hele for å være sikker på at de er ordentlig gjennomstekte. De smaker storarta, og man får mye av den gode speltsmaken fram.
En bløt deig gir flate men saftige frokostboller. Er deigen fastere blir bollene litt høyere, men ikke like saftige. Stek dem godt igjennom slik at de ikke blir deigaktige. Du kan velge å bruke heile deigen med en gang, eller porsjonere den ut. En kursdeltaker har fortalt at hun bakte av den samme deigen en hel uke.