• Gullimunn

  • Meny
  • Forside
  • Produkter
    • Dala landhvete
    • Spelt
    • Emmer
    • Fram Vårhvete
    • Bygg
    • Svedjerug
    • Urkornkli
    • Vaffelmel
    • Bakeblandinger
    • Nye Produkter
  • Salg/bestilling
  • Kurs og arrangement
  • Oppskrifter
  • Om Gullimunn
    • Nyheter
    • Om Urkorn
    • Utsalgssteder
  • Kontakt
Gå til innholdet Forstørre skrift

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gullimunn

logo@2x.png
  • Forside
  • Produkter
    • Dala landhvete
    • Spelt
    • Emmer
    • Fram Vårhvete
    • Bygg
    • Svedjerug
    • Urkornkli
    • Vaffelmel
    • Bakeblandinger
    • Nye Produkter
  • Salg/bestilling
  • Kurs og arrangement
  • Oppskrifter
  • Om Gullimunn
    • Nyheter
    • Om Urkorn
    • Utsalgssteder
  • Kontakt

Deilig BYGGBRØD!

Bygg spiser vi alt for lite av! Det er den mest tradisjonelle kornsorten vi har i landet, men den har i stor grad blitt trengt bort av hvete og ris. Her skal dere få en oppskrift til et enkelt og veldig deilig byggbrød. Det kan stekes som grytebrød, i vanlige brødformer eller heves i hevekurv og stekes som frie brød. 

500 g             sammalt domen bygg

1000 g           sikta spelt

10 g               fersk gjær

15 g               fint havsalt

Ca. 1200 g    vann (ca. 37 oc)

300 – 500 g   bakeklare middagsbygg

Som tilsvarer 100 -200 g tørre helkorn, Middagsbygg.

 

Bløtlegging av helkorn:

Om du legger kornet i bløt i minst 4 timer før du koker det, bidrar du til å bryte ned fytinsyren og tilgjengeliggjøre næringa i kornet for fordøyelsen vår. Ligger kornet enda lenger, gir det enda bedre effekt. 

Når kornet har trukket til seg nok vann, vil det være enkelt å tygge, og kornet er bakeklart. Er det fremdeles hardt, så gi det et raskt oppkok for så å kjøle det ned. 

I avkoket finnes det næringsemner som har trukket ut av kornet, men som er godt for oss. Avkoket trenger du ikke å slå ut. Det kan gjerne brukes som væske i deigen.

 

Fremgangsmåte:

  • Bland mel, vann, salt, og gjær. Konsistensen skal være litt løs.
  • Tilsett bløte helkorn i deigen, og bland til de er godt fordelt i deigen.
  • La deigen stå i romtemperatur til modning i ca. 2 timer.
  • Hver halve time kan du brette og vende litt på deigen for å stimulere glutenbindingene. Du vil da kjenne at deigen blir mer spenstig.
  • Når den begynner å heve seg, – etter ca. 2 timer med modning, deler du deigen i 2 – 3 deigemner avhengig av størrelse på form eller hevekurv. (Du vil få 3 brød med deigvekt ca.1 kg).
  • Form deigemnene til brød og legg dem i smurte former. Sett formene inn i kjøleskapet og la de stå her over natta eller mellom 4 – 8 timer.
  • Dersom deigen ikke er klar når du vil steke dem, kan du ta dem ut av kjøleskapet og la brødene stå ute i romtemperatur til de er stekeklare.
  • Brødene stekes på ca. 250oc i 10 min., og deretter ca. 30-40 min på 210o til kjernetemperaturen er 98 grader.
  • Obs! Alle ovner er forskjellige, om ovnen din er skarp, kan kanskje 230oc /200oc være en bedre steketemperatur. Prøv deg fram og bli kjent med ovnen din.
  • Byggbrød
    Byggbrød med 1/3 sammalt bygg og 2/3 spelt (sikta eller sammalt). Dessuten også gjerne hele bløte byggryn. Namm….
Kategori: Brød, Nyheter, Oppskrifter

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.
  • Gullimunn
  • Om Gullimunn

    Gårdene Rølia, Bjerkem, Ner-Salberg, Fuldseth og Grandan Midtre på Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi.

  • Kontakt oss

    ADRESSE: Ølvegata 17,
    7715 Steinkjer
    TELEFON: +47 906 56 941
    E-POST: post@gullimunn.no
  • Følg oss på Facebook

Bygget på WordPress av Smart Media AS • Designet av Engasjert Byrå