Bygg spiser vi alt for lite av! Det er den mest tradisjonelle kornsorten vi har i landet, men den har i stor grad blitt trengt bort av hvete og ris. Her skal dere få en oppskrift til et enkelt og veldig deilig byggbrød. Det kan stekes som grytebrød, i vanlige brødformer eller heves i hevekurv og stekes som frie brød.
500 g sammalt domen bygg
1000 g sikta spelt
10 g fersk gjær
15 g fint havsalt
Ca. 1200 g vann (ca. 37 oc)
300 – 500 g bakeklare middagsbygg
Som tilsvarer 100 -200 g tørre helkorn, Middagsbygg.
Bløtlegging av helkorn:
Om du legger kornet i bløt i minst 4 timer før du koker det, bidrar du til å bryte ned fytinsyren og tilgjengeliggjøre næringa i kornet for fordøyelsen vår. Ligger kornet enda lenger, gir det enda bedre effekt.
Når kornet har trukket til seg nok vann, vil det være enkelt å tygge, og kornet er bakeklart. Er det fremdeles hardt, så gi det et raskt oppkok for så å kjøle det ned.
I avkoket finnes det næringsemner som har trukket ut av kornet, men som er godt for oss. Avkoket trenger du ikke å slå ut. Det kan gjerne brukes som væske i deigen.
Fremgangsmåte:
- Bland mel, vann, salt, og gjær. Konsistensen skal være litt løs.
- Tilsett bløte helkorn i deigen, og bland til de er godt fordelt i deigen.
- La deigen stå i romtemperatur til modning i ca. 2 timer.
- Hver halve time kan du brette og vende litt på deigen for å stimulere glutenbindingene. Du vil da kjenne at deigen blir mer spenstig.
- Når den begynner å heve seg, – etter ca. 2 timer med modning, deler du deigen i 2 – 3 deigemner avhengig av størrelse på form eller hevekurv. (Du vil få 3 brød med deigvekt ca.1 kg).
- Form deigemnene til brød og legg dem i smurte former. Sett formene inn i kjøleskapet og la de stå her over natta eller mellom 4 – 8 timer.
- Dersom deigen ikke er klar når du vil steke dem, kan du ta dem ut av kjøleskapet og la brødene stå ute i romtemperatur til de er stekeklare.
- Brødene stekes på ca. 250oc i 10 min., og deretter ca. 30-40 min på 210o til kjernetemperaturen er 98 grader.
- Obs! Alle ovner er forskjellige, om ovnen din er skarp, kan kanskje 230oc /200oc være en bedre steketemperatur. Prøv deg fram og bli kjent med ovnen din.