NORSØK, NiBIO og Graminor er i gang med det treårige prosjektet: Kvalitetskorn til mat – muligheter i ikke-kommersialisert norsk sortsmateriale.
Prosjektet har involvert Gullimunn som en aktiv næringsaktør i prosjektet. Dette har gitt oss muligheten til å være med på å redefinere foredlingsmål for matkorn for første gang siden krigens dager.
Prosjektet har som mål å bidra til bevaring og bruk av et større genetisk mangfold av korn til mat. Det skal identifisere norske foredlingslinjer av hvete som kan egne seg til økologisk dyrking og dyrking for håndverksbaking, spesielt i Trøndelag, og systematisere kunnskap om disse linjene.
Prosjektet skal teste et utvalg av ikke-kommersialisert norsk sortsmateriale av vårhvete under ulike steds- og klimaforhold, og kartlegge agronomiske egenskaper og matkvalitet, og det skal spre kunnskap og informasjon om viktigheten av genetiske ressurser innen korn, vår viktigste matplante.
Forsøksfeltene vil i 2017 og 2018 ligge i Trøndelag. Graminor står for utvelgelsen av sortsmaterialet i samarbeid med Gullimunn, og Norsk Landbruksrådgivning Nord-Trøndelag vil være ansvarlig for den operative gjennomføringen av forsøkene. Prosjektleder er Anne-Kristin Løes i NORSØK. Prosjektet inviterer til markdag i juli/august. Det blir mulig å melde seg på under kurs og arrangementsoversikten så fort dato er bestemt.