1 l vørterøl (3 flasker)
Ca 1,4-1,6 kg sikta spelt (du må justere deigen til rett konsistens)
200 g sammalt svedjerug
50 g fersk gjær (eller 2 pk økologisk tørrgjør)
(50 g boblende surdeig – om du har)
150 g mørk sirup
50 g sukker
15 g salt
200 g saltet smør
1 ts kanel
400 g rosiner
-Legg rosinene i bløtt i noen timer eller natta over.
-Bland alle ingredienser bortsett fra rosiner og smør. Du må gjerne holde igjen litt av melet, deigen må ikke bli for kompakt, men heller med litt løsere konsistens. Ikke elt deigen så lenge, spelt tåler ikke så mye elting som moderne hvetemel. Tilsett smør i terninger til slutt og få en jevn og smidig deig. Tilsett så rosinene til slutt og elt de jevnt i deigen.
Dekk til deigen og sett den lunt i ca to timer. Del deigen i 5 emner og form den runde. Rull dem i mel og hev videre på lunt sted. Settes i ovnen på 250 grader, skru deretter ned til ca 200 grader og stek i ca 30-40 minutter. Avkjøles på rist, men pass på å spise et par skiver mens vørterbrødet enda er litt temperert. Himmelsk 😊