Er du glad i focaccia, kommer du til å elske denne oppskriften! Saftig, luftig og full av god smak er den det perfekte tilbehøret til alt fra salater og gryter til pastaretter.
Oppskrift
1 kg sikta mel av spelt, emmer eller Dala Landhvete
50 gram fersk gjær
Ca 8 -9 dl vann (se tips)
1 ts sukker
1 ts salt
2 dl olivenolje
Til topping: oliven, soltørket tomat, fetaost, rosmarin, timian eller det du liker best.
Slik går du frem
- Bland sammen mel, gjær, sukker, salt og vann til en ganske løs/klissete deig. Sett den til heving et lunt sted til dobbel størrelse. Brett forsiktig inn 2 dl olivenoljen. Oljen skal «forsvinne» i deigen.
- Hell deigen i en smurt langpanne (eller bruk bakepapir) – trenger ikke å trykke den utover, bare la den være, og la den heve videre. Når den har fått dobbel størrelse, blitt «boblete og løs» trykker du det du vil i deigen; for eksempel oliven, soltørket tomat, grovhakket rosmarin, fetaost. Strø over flaksalt.
- Stek på 200 grader midt i ovnen, i ca 30 minutter. Avkjøl og server i store, gode biter, eller del stykker horisontalt og fyll med godt pålegg 😊
Tips om væske og steinmalt urkorn
Det er noe variasjon i hvor mye væske hver enkelt sort trekker. Generelt trekker sammelt mel mer væske enn sikta. Spelt trekker generelt med væske enn emmer og Dala. Tenk heller på konsistensen enn å følge oppskriften slavisk når du holder på med deigen. Focacciadeig skal være litt løs og klissete. Blir deigen for hard, blir focacciaen tørr. Prøv deg derfor litt fram og øv deg på å kjenne konsistens på deig.
Focaccia kan også bakes med langtidsheving. Bruk da mindre gjær og lengre hevetid, enten i romtemperatur eller i kjøleskap.
God fordøyelse!