Det er lite som smaker bedre enn nystekte rundtstykker – og her er oppskriften på en deig du kan ha stående i kjøleskapet flere dager så du kan spise nybakst flere morgener på rad!
Ingredienser
600 gram urkornmel fra Gullimunn (se tips under)
500 gram vann (altså 0,5 liter) kaldt eller romtemperert (se tips under)
En liten klump fersk gjær, ca 5-10 gram
1 ts salt
1 ts sukker (kan sløyfes, eller bruk honning)
Fremgangsmåte
Rør alle ingrediensene sammen til en bløt deig i en bakebolle. Sett deigen i kjøleskap med lokk/plast over natta, eller minst 6-8 timer.
Når du er klar for nystekte rundstykker, setter du ovnen på 230oc og dekker en bakeplate med bakepapir.
Dypp hendene i vann og form boller/rundstykker av deigen. Deigen gir 10-12 store rundstykker og 14-16 små.
Rull gjerne rundstykkene i frø du liker godt.
Sett plata i ovnen (du trenger ikke å etterheve) og stek rundstykkene. Små rundstykker tar 15-20 minutter, mens større rundstykker må stekes i 20-25 minutter.
Når rundstykkene er ferdig stekt, er de gyldne og fine med en fin skorpe utenpå, og saftige og smaksrike inni.
Tips om mel-valg
Velg selv om du vil bake med spelt, emmer eller Dala Landhvete.
Liker du fine rundstykker? Velg sikta mel.
Foretrekker du grove rundstykker? Velg sammalt mel.
Er du mest glad i halvgrove? Da tar du 50/50 med sikta/sammalt.
Prøv deg frem og finn din favorittblanding!
Vet du ikke hva du skal starte med? Velg spelt!
Tips om væske
Det kan hende du må justere litt på vannmengden i oppskrifta. Du trenger ofte litt mer væske når du baker med sammalt mel siden sammalt mel oftest trekker til seg mer vann enn siktet mel. Baker du derimot med sikta mel, kan det hende du bør bruke litt mindre vann enn i oppskriften. Prøv deg frem til du finner den riktige konsistensen på deigen; den skal være litt klissete og bløt.
Du trenger ikke bruke all deigen på én gang – den klarer seg i flere dager i kjøleskapet. Setter du en deig fredag kveld, kan du glede deg til ferske rundstykker til frokosten både lørdag og søndag!