• Gullimunn

  • Meny
  • Forside
  • Produkter
    • Dala landhvete
    • Spelt
    • Emmer
    • Fram Vårhvete
    • Bygg
    • Svedjerug
    • Urkornkli
    • Vaffelmel
    • Bakeblandinger
    • Nye Produkter
  • Salg/bestilling
  • Kurs og arrangement
  • Oppskrifter
  • Om Gullimunn
    • Nyheter
    • Om Urkorn
    • Utsalgssteder
  • Kontakt
Gå til innholdet Forstørre skrift

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Gullimunn

logo@2x.png
  • Forside
  • Produkter
    • Dala landhvete
    • Spelt
    • Emmer
    • Fram Vårhvete
    • Bygg
    • Svedjerug
    • Urkornkli
    • Vaffelmel
    • Bakeblandinger
    • Nye Produkter
  • Salg/bestilling
  • Kurs og arrangement
  • Oppskrifter
  • Om Gullimunn
    • Nyheter
    • Om Urkorn
    • Utsalgssteder
  • Kontakt

Gullimunnåret 2021

20. desember 2021

Året 2021 går snart over i historien. Dette ble året for historiens første digitale lanseringsarrangement, med like stor deltakelse – men denne gangen med deltakere fra hele Norden. 2020 var et vanskelig kornår, da mange åkre var svært tynne og falltallene på flere partier ble lave. Dette ble det vi kaller en surdeigsårgang, for selv med lave falltall klarte vi å lage deilige brød, smakfulle knekkebrød, herlige vafler og til og med nydelige grøtprodukter. Dette ble også året da Gullimunnmelet fikk tildelt spesialitetsmerket, som er det offisielle informasjonsmerket som tildeles den beste lokalmat- og drikke og løfter fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter.

Nominert til beste matgave under matfestivalen 2021
Gullimunns nye design med spesialitetsmerket

2021 ble året da vi fikk revitalisert designen vår. Det var året vi satte i gang vekstprosjektet vårt. Det var året vi gjennomførte et maraton med matfestivaler over to uker, der vi blant annet ble nominert til finalen for beste produkt i klassene Årets matgave – for bakeblanding med digitalt bakekurs og Årets bakst og kornprodukt – Kaffekjeks, deigrull. Vi har hatt flere åpne arrangement på de forskjellige gårdene våre, og vi har invitert 50 gjester til å nyte en 5 retters grøtmiddag på den nasjonale grøtdagen 23. oktober. Vi var medarrangører på den Nordisk kornkonferansen i november, og vi har startet opp spennende samarbeid med Norsk Bruksgenbank SA og med støtte av Sparebank 1 Midt-Norge har vi fått dra nytte av Anders Borgen (Agrologica, DK) sin unike kompetanse noe som har gitt oss unike oppformeringsfelt og oppfølging av Gullimunnbøndene som på sikt skal gi oss matspesialiteter litt utenom det vanlige her i Trøndelag. 

Oppformeringsfeltet 2021
På befaring i oppformeringsfeltet 2021
Gul hvete, purpurhvete, umoden grønn Ella-hvete og blåhvete

Rekrutteringsarbid – økning av dyrkingsareal

Dette ble året da vi aktivt startet rekruttering av nye bønder for å dyrke mer lokalt urkorn i Trøndelag. I løpet av 2022 skal dere få bli bedre kjent med de ulike bøndene. Men, selv om det er kommet flere bønder til, så har vi enda større etterspørsel, og det tar som kjent ett år å dyrke å produsere lokalt korn. Det er mye som skal klaffe før kornet kan leveres på mølla og males til mjøl, og vi er uendelig takknemlig for den jobben som blir gjort på alle gårdene. Vi importerer ikke korn og når det er tomt, så er det tomt. Dette ble året da vi for første gang erfarte at kornlagre fort kan gå tomme. Tidligere har vi klart å dekke etterspørselen med årets årgang supplert med lager fra tidligere avlingsår. I år ble det tomt for bygg allerede i mai og spelt og hvete i oktober. Vi gleder oss derfor ekstra mye til å presentere årets avling i januar.

Bakeblandinger

Vi har kommet med flere bakeblandinger dette året – Cecilie Røli har utviklet to knekkebrødblandinger en med Rug og en med Kli. Begge har fått en veldig god mottakelse blandt dere dere ute. De er både sunne og gode, men er også superenkle å lage.

Rug-knekkebrød, bakeblanding
Kli-knekkebrød, bakeblanding
Herlige knekkebrød
Gullimunns Knekkebrød

Deigrullprosjektet vårt har vært en kjempespennende reise med mange gode tilbakemeldinger fra Rekoringkundene våre som fikk være med å teste både deigrullene og ferdigstekte kjeks. Mona Nymoen har hjulpet oss med å utvikle oppskrifter og produsere produkter til de ulike salgstiltakene våre, og spesielt heftig ble dette i forbindelse med matfestivalen.

En oppskrift vi ble veldig fornøyd med og med som finalist i Årets bakst- og kornprodukt under Trøndersk Matfestival
Søte ferdigstekte kaffekjeks
Mona i full gang i lokalene til Røra Bakeri

På slutten av året fikk vi dessverre også en tilbaketrekking av pepperkakedeigpartiet. Flere bokser utviklet seg helt feil, noe vi ikke kunne finne forklaring på. Den farlige bakterien viste seg å ikke være så farlig likevel, og det var likevel ikke fare for matforgiftning for kundene våre, men i skrivende stund leter vi fremdeles etter årsaken. Melet er sjekket ut av saken og er vistnokk ikke årsaken til den uheldige utviklingen i deigen. Vi er glade for at det tross alt. Takk for god hjelp til de som var involverte!

Årets Gullimunnbønder

Jakob og Marit på Ner-Salberg på Røra (Inderøy) har dyrket spelt for Gullimunn i 2021
Jenny og Arild m. fl. i NAF samdrift på Rissa har dyrket spelt for Gullimunn i 2021
Mathias og Helga på Lyng Økologiske, Stiklestad (Verdal) har dyrket spelt for Gullimunn i 2021
Cecilie og Inge på Rølia, Henning (Steinkjer) har dyrket spelt, emmer og Dala Landhvete for Gullimunn i 2021
Petter på Bjerkem, Henning (Steinkjer) har dyrket spelt for Gullimunn i 2021
Egil på Fuldseth, Hegra (Stjørdal) har dyrket havre og bygg for Gullimunn i 2021

Mølla på Grandan

Frode Neergaard eier og driver Grandan mølle, der vi maler alt kornet vårt. I 2021 fikk han på plass en kornrens som har vist seg å være veldig bra for en renere og bedre såkvalitet på såkornet vårt. Frode legger for tiden planer for utvidelse av kapasiteten på mølla slik at vi kan vokse sammen. Flere planer realiseres allerede neste år. På Grandan driver Frode også Røra Bakeri som har lånt ut produksjonslokaler til prøveproduksjon av nye produkter. 

På besøk i mølla
Prøveproduksjon i i lokalene til Røra bakeri

Grøtdagen 23. oktober 

Å arbeide med lokalt mel og gamle kornsorter gir oss mye glede og ofte grunn til undring. Hvordan kan det ha seg at ett parti med korn kan være nesten ubrukelig til en ting mens den kan skåre på topp til andre bruksområder? Hvordan kan det ha seg at noen tåler noen sorter bedre enn andre? Hvordan kan det ha seg at noen perti har mer sødme og smak enn andre? Alle spørsmålene er mye av grunnen til at vi stadig søker mer kunnskap og stadig prøver oss på nye bruksområder. Grøtdagen var en umiddelbar suksess. Ingen av gjesten våre hadde sett for seg at grøt kunne bli servert i så mange former og fasonger. Ris- og Rømmegrøt so ikke på menyen, men derimot spelt, havre og dale landhvete ble laget til smakfulle fløyelsgrøttyper og Dala landhvete og Svedjerug ble brukt i helkornsbaserte grøter. 

 

50 gjester på 5 retters grøtmåltid
Dalagrøt med vanilje-youghurt, bakte plommer med skjænningstrøssel
Helkornsgrøt med Rømme og fenalår, sprøtt m/rug-knekkebrød

Nordisk Kornfestival 28.-29. oktober

Kornfesstivalen arrangerte vi i samarbeid med et fantastisk team fra Økologisk spesialkorn AS, Norsk Bruksgenbank SA, Matvalget i Debio Info, Økoløftet – Norsk Landbruk, Vitenparken og Norges Vel. Det ble en fantastisk reise i foredrag og bakelaboratorium, smaksopplevelser og utvidelse av kompetansenettverket. Egen rapport er skrevet fra konferansen som vanligvis blir arrangert en gang i året om sommeren men som på grunn av pandemien ikke ventes å bli arrangert igjen før i sommeren 2023.

Konferansedeltakere fra hele Norden – og digitale deltakere fra hele flere land i Europa
Bakelaboratoriet hold til i kjøkkenet i etasjen over – digital direktesending på storskjerm i salen for hver time
Tora Aslesdotter. Ny forskning fra NMBU
Spennende forskningsresultater
Cecilie Røli og Sebastien Boudet

Og nå avsluttes året med at bøndene etter hvert får levert årets årgang til testproduksjon på mølla. Vi forbereder prøvebaking og lansering i januar og gleder oss til å se hva det neste året vil bringe!

 

Kategori: Nyheter

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.
  • Gullimunn
  • Om Gullimunn

    Gårdene Rølia, Bjerkem, Ner-Salberg, Fuldseth og Grandan Midtre på Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi.

  • Kontakt oss

    ADRESSE: Rølivegen 312,
    7718 Steinkjer
    TELEFON: +47 97 56 26 67
    E-POST: [email protected]
  • Følg oss på Facebook

Bygget på WordPress av Smart Media AS • Designet av Engasjert Byrå