Året 2021 går snart over i historien. Dette ble året for historiens første digitale lanseringsarrangement, med like stor deltakelse – men denne gangen med deltakere fra hele Norden. 2020 var et vanskelig kornår, da mange åkre var svært tynne og falltallene på flere partier ble lave. Dette ble det vi kaller en surdeigsårgang, for selv med lave falltall klarte vi å lage deilige brød, smakfulle knekkebrød, herlige vafler og til og med nydelige grøtprodukter. Dette ble også året da Gullimunnmelet fikk tildelt spesialitetsmerket, som er det offisielle informasjonsmerket som tildeles den beste lokalmat- og drikke og løfter fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter.
2021 ble året da vi fikk revitalisert designen vår. Det var året vi satte i gang vekstprosjektet vårt. Det var året vi gjennomførte et maraton med matfestivaler over to uker, der vi blant annet ble nominert til finalen for beste produkt i klassene Årets matgave – for bakeblanding med digitalt bakekurs og Årets bakst og kornprodukt – Kaffekjeks, deigrull. Vi har hatt flere åpne arrangement på de forskjellige gårdene våre, og vi har invitert 50 gjester til å nyte en 5 retters grøtmiddag på den nasjonale grøtdagen 23. oktober. Vi var medarrangører på den Nordisk kornkonferansen i november, og vi har startet opp spennende samarbeid med Norsk Bruksgenbank SA og med støtte av Sparebank 1 Midt-Norge har vi fått dra nytte av Anders Borgen (Agrologica, DK) sin unike kompetanse noe som har gitt oss unike oppformeringsfelt og oppfølging av Gullimunnbøndene som på sikt skal gi oss matspesialiteter litt utenom det vanlige her i Trøndelag.
Rekrutteringsarbid – økning av dyrkingsareal
Dette ble året da vi aktivt startet rekruttering av nye bønder for å dyrke mer lokalt urkorn i Trøndelag. I løpet av 2022 skal dere få bli bedre kjent med de ulike bøndene. Men, selv om det er kommet flere bønder til, så har vi enda større etterspørsel, og det tar som kjent ett år å dyrke å produsere lokalt korn. Det er mye som skal klaffe før kornet kan leveres på mølla og males til mjøl, og vi er uendelig takknemlig for den jobben som blir gjort på alle gårdene. Vi importerer ikke korn og når det er tomt, så er det tomt. Dette ble året da vi for første gang erfarte at kornlagre fort kan gå tomme. Tidligere har vi klart å dekke etterspørselen med årets årgang supplert med lager fra tidligere avlingsår. I år ble det tomt for bygg allerede i mai og spelt og hvete i oktober. Vi gleder oss derfor ekstra mye til å presentere årets avling i januar.
Bakeblandinger
Vi har kommet med flere bakeblandinger dette året – Cecilie Røli har utviklet to knekkebrødblandinger en med Rug og en med Kli. Begge har fått en veldig god mottakelse blandt dere dere ute. De er både sunne og gode, men er også superenkle å lage.
Deigrullprosjektet vårt har vært en kjempespennende reise med mange gode tilbakemeldinger fra Rekoringkundene våre som fikk være med å teste både deigrullene og ferdigstekte kjeks. Mona Nymoen har hjulpet oss med å utvikle oppskrifter og produsere produkter til de ulike salgstiltakene våre, og spesielt heftig ble dette i forbindelse med matfestivalen.
På slutten av året fikk vi dessverre også en tilbaketrekking av pepperkakedeigpartiet. Flere bokser utviklet seg helt feil, noe vi ikke kunne finne forklaring på. Den farlige bakterien viste seg å ikke være så farlig likevel, og det var likevel ikke fare for matforgiftning for kundene våre, men i skrivende stund leter vi fremdeles etter årsaken. Melet er sjekket ut av saken og er vistnokk ikke årsaken til den uheldige utviklingen i deigen. Vi er glade for at det tross alt. Takk for god hjelp til de som var involverte!
Årets Gullimunnbønder
Mølla på Grandan
Frode Neergaard eier og driver Grandan mølle, der vi maler alt kornet vårt. I 2021 fikk han på plass en kornrens som har vist seg å være veldig bra for en renere og bedre såkvalitet på såkornet vårt. Frode legger for tiden planer for utvidelse av kapasiteten på mølla slik at vi kan vokse sammen. Flere planer realiseres allerede neste år. På Grandan driver Frode også Røra Bakeri som har lånt ut produksjonslokaler til prøveproduksjon av nye produkter.
Grøtdagen 23. oktober
Å arbeide med lokalt mel og gamle kornsorter gir oss mye glede og ofte grunn til undring. Hvordan kan det ha seg at ett parti med korn kan være nesten ubrukelig til en ting mens den kan skåre på topp til andre bruksområder? Hvordan kan det ha seg at noen tåler noen sorter bedre enn andre? Hvordan kan det ha seg at noen perti har mer sødme og smak enn andre? Alle spørsmålene er mye av grunnen til at vi stadig søker mer kunnskap og stadig prøver oss på nye bruksområder. Grøtdagen var en umiddelbar suksess. Ingen av gjesten våre hadde sett for seg at grøt kunne bli servert i så mange former og fasonger. Ris- og Rømmegrøt so ikke på menyen, men derimot spelt, havre og dale landhvete ble laget til smakfulle fløyelsgrøttyper og Dala landhvete og Svedjerug ble brukt i helkornsbaserte grøter.
Nordisk Kornfestival 28.-29. oktober
Kornfesstivalen arrangerte vi i samarbeid med et fantastisk team fra Økologisk spesialkorn AS, Norsk Bruksgenbank SA, Matvalget i Debio Info, Økoløftet – Norsk Landbruk, Vitenparken og Norges Vel. Det ble en fantastisk reise i foredrag og bakelaboratorium, smaksopplevelser og utvidelse av kompetansenettverket. Egen rapport er skrevet fra konferansen som vanligvis blir arrangert en gang i året om sommeren men som på grunn av pandemien ikke ventes å bli arrangert igjen før i sommeren 2023.
Og nå avsluttes året med at bøndene etter hvert får levert årets årgang til testproduksjon på mølla. Vi forbereder prøvebaking og lansering i januar og gleder oss til å se hva det neste året vil bringe!